Barcelona: buitengewoon betoverend

In juni was ik in Barcelona. Een prachtige stad, die niet al te groot is (hoewel ik er nog maar een klein deel van heb gezien), maar waar overal wat te doen en te zien is. Ik was er maar een week. ‘Maar’, want het was lang niet genoeg en ik wist meteen: ooit ga ik terug. Ik heb er mijn hart verloren en ik moet ‘m terug zien te krijgen.

Met de Aerobús naar de stad

Een lange busreis met de Aerobús vanaf het vliegveld van Barcelona buiten de stad deed me denken aan mijn reis naar Madrid, waar ik drie weken aan de universiteit heb gestudeerd. Hele gebieden met niets dan ver uitgestrekt, dor landschap met hier en daar iets van bebouwing. Eigenlijk vrij weinig te zien dus. De reis bracht me in ongeveer 35 minuten langs drie haltes naar de Plaça de Catalunya, vanwaar het ongeveer vijf minuten lopen was naar mijn hostel. Toen ik uitstapte voelde ik het aangename klimaat al op mijn huid. Het was prachtig weer. Lekker warm, maar niet heet. Precies wat je van Barcelona zou verwachten. 

El Barri Gòtic: het oude centrum van Barcelona

Een palmbos voor de deur, wie wil dat nou niet?

Op veler aanraden verbleef ik in de Barri Gòtic (Barrio Gótico). Deze gotische wijk ligt in het historische centrum van Barcelona en bruist van de creativiteit. Het staat bekend om zijn kleine kronkelstraatjes met een naar het lijkt oneindig aantal kleine winkeltjes. Onderweg naar de grote winkelstraat La Rambla (Las Ramblas) kom je werkelijk van alles tegen. Het ligt op zo’n 15 minuten loopafstand van het Barcelonetastrand en onderweg kun je een stukje El Born (El Borne) meenemen, een wijk die bekend staat om het grote aantal kunstenaars die daar hun kunst maken en op straat en in winkels verkopen. Ik heb er prachtige sieraden gekocht.

Het hostel

Ontbijten met uitzicht op de Catedral de Barcelona

Ik had van tevoren via Hostelworld twee hostels geboekt. Een daarvan was het Itaca Hostel, in een kamer met acht bedden. Dit hostel ligt vlak bij de Catedral de Barcelona, waarvan ik helaas geen mooie foto heb kunnen maken aangezien de zon altijd van achter de kathedraal leek te komen. Behalve ’s morgens vroeg, zo ontdekte ik op mijn allerlaatste dag toen ik bij een restaurantje ertegenover ging ontbijten.

Ik heb in het Itaca Hostel geweldige mensen ontmoet, waarmee ik voor het grootste deel van de week op stap ben gegaan. Het was zelfs zo gezellig dat ik het andere hostel gecanceld heb en de hele week in het Itaca Hostel gebleven ben. Gelukkig hadden ze nog een bed vrij hier en daar. Dat betekende wel dat ik een paar keer moest verhuizen, maar dat maakte het ook wel weer avontuurlijk. Wat fijn is aan het Itaca Hostel, is dat ze maar 30 bedden hebben, in vier kamers. Dit houdt het huiselijk en gezellig en je leert snel andere mensen kennen. Er is een gezamenlijke huiskamer, met gitaar en al en iedere avond zou er een film getoond worden. Het werd al snel duidelijk dat er niet echt behoefte aan was want na mijn eerste avond heb ik de giga flatscreen niet meer aan gezien. Ook stond er iedere morgen ontbijt klaar. Vrij simpel, gewoon brood en wat zoet beleg. Ik heb er nooit gebruik van gemaakt, maar het is een mooie extra service die velen wel konden waarderen.

Het strand

Lekker luieren aan het Barcelonetastrand

Het is vanaf de Barri Gòtic ongeveer een kwartier lopen naar de haven en vanaf daar ben je al snel op het strand. Het is Barceloneta dat het dichtst bij ligt vanaf de Barri Gòtic en dit is het enige strand waar ik geweest ben. Wat me opviel was het zand, wat eigenlijk niet echt zand is. Het is heel grof en doet zelfs pijn aan je voeten als je er te lang op loopt. Zeker als je net uit je pijnlijke hakken stapt. Het strand is, net zoals de andere stranden van Barcelona, kunstmatig aangelegd.

FYI

  • Barcelona is de hoofdstad van de provincie Barcelona, dat onderdeel uitmaakt van Catalonië, wat op zijn beurt een van de zeventien autonome regio’s van Spanje is. Sinds 2006 is het zelfs een ‘natie’ binnen Spanje, wat betekent dat ‘Catalaans’ zelfs een nationaliteit is, hoewel dit officieel totaal geen waarde heeft en puur een taalkundige benoeming is.
  • Catalonië was vroeger zelfstandig, met eigen wetten en al. Tot in 1714 Felipe V koning werd en hij alle Catalaanse politieke instituten en ook de taal verbood.
  • Na de dood van generaal Franco in 1975 kwam er een einde aan de dictatuur in Spanje en daarmee kwam Catalonië’s zelfstandigheid langzaam maar zeker weer terug.
  • Catalonië heeft vele oorlogen gekend, de een nog afschrikwekkender dan de andere. Het is een bewogen gebied met veel historie.
  • Het Catalaans is slechts één van de officiële talen van Catalonië. Het is sterk verwant aan het Spaans, maar kent ook andere invloeden. Vooral franse, hoewel de Fransen slechts een paar korte periodes over Catalonië geheerst hebben. Daarnaast zijn ook het Occitaans en zelfs een klein beetje Italiaans in de taal te herkennen.
  • Catalonië is, met name dankzij Barcelona’s internationaliteit, een van de drie belangrijkste autonome regio’s van het hele koningkrijk.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s